Sunday, December 6, 2009

École Polytechnique massacre


"I guess when your heart gets broken you sort of start to see cracks in everything. I'm convinced that tragedy wants to harden us and our mission is to never let it."


Det var den 6:e December, 1989. 

Marc Lépine kliver in beväpnad på École Polytechnique de Montréal och har 20 minuter senare lyckats mörda 14 kvinnor, skada ytterligare 10 kvinnor och skada 4 män.

Det börjar inne på en mekanikföreläsning tvingar han samtliga manliga studenter till ena sidan av klassrummet och alla kvinnliga till andra. Han öppnar sedan eld och dödar samtliga kvinnliga studenter. Motivet bakom var att han gick miste om sin plats på Polytechnique på grund av kvotering av kvinnliga studenter.
Han fortsätter sedan genom korridor och matsal letandes efter kvinnor. 20 minuter efter att ha tagit sig in, pekar han sin pistor mot sitt eget huvud och avslutar sitt eget liv.


Det är 20 år sedan händelsen men är fortfarande ett viktigt datum på Polytechnique. Minnesstund hölls idag (som jag inte närvarade på dock). En intressant grej är dock om man Googlar École Polytechnique de Montréal dyker Wikipedia artikeln om massakern upp innan Wikipediainlägget om själva skolan.


En film har även gjorts om händelsen och kan rekommenderas för er som vill se något tyngre och möjligen utan ett glatt slut. Den spelades in på skolan så omgivningen i filmen är så skolan ser ut idag också! Det finns både på engelska och på franska.





No comments:

Post a Comment