My school was so tough the school newspaper had an obituary section.
- Norm Crosby
Skolan har dragit igång på riktigt nu och därför känner jag att det inte finns så många "nya" upplevelser varje dag att skriva om längre - men jag kanske kan intressera er med hur skolan här skiljer sig från Linköping/Sverige.
I Linköping har man en höstermin och en vårtermin.
I Montreal har man en höstermin och vintertermin.
I Linköping blandas föreläsningar à 2 timmar med lektioner à 2 timmar.
På Polytechnique blandas föreläsningar à 4 timmar med självstudier.
I Linköping kan man nöta in en kurs en vecka innan tentan utan att ha räknat en enda uppgift under kursens gång.
På Polytechnique har man regelbundna läxor och uppgifter som måste lämnas in under kursens gång.
I Linköping sätts ditt betyg (U,3,4,5) och baseras på en enda tenta.
På Polytechnique baseras betyget (A-F) på alla läxor, labbar och tentor. Tentorna står för ca: 50% av betyget.
Listan kan nog göras hur lång som helst men jag tror jag har tagit upp allt det väsentliga! Sen kan man diskutera vilket system man tycker är bättre men jag har full förståelse för båda systemen och medan det svenska kanske passar mig bättre så lutar jag mot att systemet här borta kan vara lite bättre.
Listan kan nog göras hur lång som helst men jag tror jag har tagit upp allt det väsentliga! Sen kan man diskutera vilket system man tycker är bättre men jag har full förståelse för båda systemen och medan det svenska kanske passar mig bättre så lutar jag mot att systemet här borta kan vara lite bättre.
Svenska Industriell Ekonomi och kanadensiska Genie Industriel tycks nog vara samma sak för de flesta men det är faktist en rätt så stor skillnad. I Sverige är det en attraktiv utbildning och jag kan konstatera nu att man drillas till en ingenjör inom utbildningen i Sverige. Man väljer en såkallad Teknisk Inriktning för att få en mer tekniskkunnig ingenjör och denna tekniska inriktningen läses under det 3:e året - alltså i år för min del!
I Nordamerika är det en liknande utbildningen, egentligen med samma syfte, men utbildningsansvariga har nog en annan syn på hur man formar en bra industriel ingenjör. Utbildningen är dessutom mindre attraktiv här. Här verkar man endast drillas till att kunna producera och administrera allt det komplexa inom en industri utan att utbilda eleverna på olika tekniska områden.
Det vill säga att jag läser i sverige, på franska, Genie Industriel, men i år kommer jag att läsa de flesta kurserna inom Genie Electrique. Elin och Ullis läser sina tekniska kurser med Genie Chimie t ex. Det är ju där de tekniska kurserna ligger. Det är en del kanadensare och fransmän som har svårt att förstå sig på mig när jag sitter i en sal som handlar om elektriska kretsar och påstår att jag läser Genie Industriel!
Jag anser att någon gemensam Industriell Ekonomi-organ i Sverige bör köra en marknadsföringskampanj för svenska I:are utomlands delvis för att upplysa alla om vi inte alls är som övriga industriell ingenjörer! Men någon annan får ta tag i det.. ;p
Det finns dock några kurser jag läser med Genie Industriel och mina kursval denna termin ser ut som sådan:
- Produktionsekonomi - rätt så grundläggande och intressant för alla som ska jobba inom industrin. Uppfyll efterfrågan och leveranstider och håll samtidigt dina kostander till ett minimum. Mindre kostander => sparar resurser => räddar världen.
- Projektledning - Projektkurs som handlar om tja - projekt! Det som är bra med denna är att man jobbar i grupper och tar fram en rapport tillsammans - bra träning för franskan!
- Digitalteknik - Teknisk kurs och nu är vi nere på processornivå där föreläsningarna bara handlar om 1:or (SANT) och 0:or (FALSKT). Och de grundläggande logiska operationer OCH (*) och ELLER (+). Det vill säga att meningen: SANT ELLER SANT = SANT översätts till matematiken till: 1 + 1 = 1. Ja, logiskt ellerhur? Rätt så ironiskt att kursen på franska heter Circuits Logiques ;)
- Circuits Actifs - Vet inte exakt vad kursen går ut på (föreläsaren har en grov québekisk dialekt på franskan som inte går att förstå!) men det har med kretsar att göra för att det är det han hela tiden ritar på tavlan! Det ska i alla fall motsvara Signaler & System i Linköping så jag får väl kötta vidare bara.
- Orale communication: En fristående franska kurs som jag och Elin ska börja läsa delvis så att vi kommer tvingas prata, hålla muntliga presentationer, debatera osv men för min egen del måste jag läsa den så att jag kommer upp i tillräckligt många poäng för att räknas som heltidsstudent (Projektledningen är en liten kurs).
Nu kom jag på att ni som läser lär ju er franska samtidigt!
À la prochaine fois! (Till next time!)
hey it looks tougher over there, take care and go slow with blogging, bring ambition down one level !
ReplyDelete-Raj